Auki logo ta Kontakt

extern it-chef

Ingen egen IT-chef? Lugn, vi hjälper dig med en extern lösning. Du kan lita på att vi utgår från era behov eftersom att vi är oberoende av andra lösningar och teknikbolag.

Vad kostar en it-chef?

Det är kanske en av de vanligaste frågorna och svaret är att det varierar beroende på ansvarsområde, senioritet och kompetens. Enligt statistik från SCB ligger snittlönen över 70 000 kronor, vilket för en arbetsgivare landar på en månatlig utgift närmre 100 000 kronor. För många företag kan det därför vara ett bättre alternativ att få extern hjälp de timmar som kompetensen verkligen behövs.

IT-chef som tjänst?

Hur fungerar det och när är det bra att ta in extern hjälp?

Kan jag ta in en it-chef på några timmar?

Det är en fråga som har två svar. Går det att på kort varsel ta in en IT-chef? Ja, men det är svårare att få rätt kompetens med kort framförhållning. Bäst är att lägga lite tid på att planera in en extern resurs. Det brukar ge ett bättre resultat.

Går det att ta in extern hjälp under en väldigt kort period såsom någon timme? Ja, det är fullt möjligt, men fundera på vad du vill få ut av personen. Om du bara är intresserad av allmänna råd är en timme inga konstigheter. Vill du ha hjälp anpassad efter era behov behöver resursen också få tid att förstå situationen.

När ska jag ta in en extern it-chef?

Om ditt företag helt saknar en strategisk IT-kompetens, kan det vara bra att ta in extern hjälp när;

  1. Ni behöver kompetensen men behöver inte hjälp på heltid, eller är inte redo för att anställa.

  2. Det är dags att se över företagets behov av nya system och applikationer.

  3. Ni vill ha råd om digitalisering i ert strategiska arbete.

IT-chef, CIO och CTO, vad är skillnaden?

IT-chef är en svensk titel och ges till den som ansvarar för IT inom en organisation, oavsett om den är chef på högsta nivå eller rapporterar vidare till en ekonomichef. CIO och CTO är engelska titlar och beskriver utöver ansvarsområdet också att personen har en chefsposition på högsta nivå inom ett bolag. En CTO är en mer tekniskt inriktad IT-chef, medan en CIO ofta har mer processansvar.

Vilken kompetens ska en it-chef ha?

Precis som vid en anställning gäller det att hitta någon som har den kompetens som företaget behöver, men också att det "klickar" så att personen och övriga kollegor får ett bra samarbete. Följande är bra att bocka av för att hitta rätt kompetens;

  1. Teknisk kompetens. Har personen rätt utbildning och erfarenhet för att hantera företagets IT?

  2. Personliga egenskaper. Passar personen in i teamet och är denne kommunikativ nog för att nå ut med sina kunskaper?

  3. Affärskompetens. Har personen förståelse för er verksamhet och har den rätt erfarenhet av personal- och budgetansvar?

Vad ska jag tänka på vid val av en extern IT-resurs?

Utöver kompetens och personkemi, är det också bra att tänka på följande:

  1. Oberoende. Det är vanligt att IT-konsulter är knutna till produkter och tjänster. Välj därför en resurs från en oberoende leverantör som inte är beroende av andra produkter.

  2. Direktkontakt. Mellanhänder som konsultmäklare kan vara ett bra alternativ för att snabbt få en lösning på plats. Men det finns inga garantier för att du får samma konsult på nytt. Du kan därför riskera att starta om från början vid ett annat tillfälle. Dessutom betalar du en viss peng direkt till mäklaren.

  3. Tillgänglighet. Till skillnad från anställda, delar en konsult sin tid mellan dig och andra kunder. Var tydlig med vilken tillgänglighet du är i behov av och stäm av att konsulten kan erbjuda dig detta.

måste jag ha en it-chef?

Nej, det finns inga krav på att ha en IT-chef. Ett företag vet bäst vilka kompetenser de behöver och kan sysselsätta. Men när allt större del av en bransch eller verksamhet digitaliseras, är det viktigt att ha viss IT-kompetens för att fatta rätt beslut.

VD och styrelse har det yttersta ansvaret, men behöver ofta IT-kompetens för att fatta rätt beslut i nyare frågor som uppstår i takt med den ökade digitaliseringen. Allt från affärsutveckling med hjälp av automation och AI, till lagar och regler som GDPR, NIS II eller DPP. Därför är det viktigt att kunna bolla funderingar med någon som har den kompetens som saknas.

Vi hjälper dig

Boka in en kort avstämning online så ser vi tillsammans över vilka utmaningar ni vill ha hjälp med. Sedan återkopplar vi med ett lösningsförslag baserat på era behov.

Olika upplägg för en IT-chef

Det finns olika sätt att lösa behovet av en IT-chef, allt från några timmar per månad, till ett kortare projekt eller en fast anställd.

Extern IT-chef på timme

Small

Extern IT-chef på timme

Har du behov av stöd från IT-kompetens någon gång ibland? Vid ett specifikt projekt, eller för en utvald frågeställning? Då är det lagom att bara ta in hjälp för ett visst antal timmar.

Vi hjälper gärna till!

Extern IT-chef på månadsbasis

Medium

Extern IT-chef på månadsbasis

Vet du med dig att du har löpande behov av IT-kompetens, men är inte redo för egen anställd eller i behov av hjälp på heltid? Då är en månatlig lösning ett bra alternativ.

Vi hittar en lösning som passar dig!

Anställd IT-chef

Large

Anställd it-chef

Är du i behov av en ny kollega som löpande har rollen som IT-chef hos er på heltid? Grattis! Då är det dags att anställa en egen IT-chef.

Vi önskar er all lycka till och kan hjälpa till med rådgivning under rekryteringsprocessen.