Auki logo ta Kontakt

2 sanningar och en lögn om ai.

22/9-2023, Elin Amberg

10 tips för att förbättra din IT-säkerhetsbudget.

AI genererad bild från Crayion. Bilden är skapad genom AI med uppdragsberskrivningen "AI genererad supermodell".


Många fantasier och önskningar har redan uppnåtts eller överträffats av dagens AI-teknik. Men allt har inte motsvarat förväntningarna. Följande tre saker har sagts om AI, två har visat sig vara sanna, men en skulle vara en ren lögn idag.

Kan du gissa vilken?

  • AI-drivna virtuella assistenter

  • AI efterliknar den mänskliga hjärnan

  • AI ersätter supermodeller

AI-drivna virtuella assistenter.

Sant. Det här är verkligen ett tecken i tiden. Med AI som inte bara stöder dagliga uppgifter som e-post eller texter, utan även SEM, grafisk redigering med mera. Virtuella assistenter som Siri, Alexa och Google Assistant har blivit en integrerad del av många människors liv genom att ge snabba svar, påminnelser och till och med styrning av smarta hemenheter. De använder AI-teknik som naturlig språkbehandling och maskininlärning för att förstå och svara på användarkommandon. Det förbättrar ständigt deras förmåga att ge personlig assistans.

I näringslivet förändrar AI-drivna virtuella assistenter även kundtjänsten, där chatbots och röstassistenter används för att hantera förfrågningar, beställningar och support, vilket gör dem tillgängliga dygnet runt och förbättrar den övergripande effektiviteten. AI-drivna virtuella assistenter är ett utmärkt exempel på hur AI-tekniken sömlöst har integrerats i våra dagliga rutiner, vilket förenklar uppgifter och berikar våra digitala upplevelser.

AI efterliknar den mänskliga hjärnan.

Sant. AI, särskilt teknikerna djupinlärning och neurala nätverk, har gjort stora framsteg när det gäller att efterlikna vissa delar av den mänskliga hjärnans funktioner. Till exempel är djupa neurala nätverk utformade för att imitera neuroners sammankoppling. Det har gjort dem mycket framgångsrika i uppgifter som bildigenkänning och naturlig språkbehandling.

AI ersätter supermodeller.

Falskt. Även om AI har hittat tillämpningar inom olika branscher, inklusive mode med uppgifter som virtuell klädprovning och system för moderekommendationer, har den inte ersatt supermodeller. Mänskliga modeller fortsätter att vara ledande inom modebranschen och AI:s roll är snarare att komplettera deras arbete än att ersätta dem.


Ja, vi har AI-tekniken att tacka för filter och redigering av bilder i realtid. Tekniken används både på modeller och "vanliga dödliga". Ändå har tjänster som genererar ansikten ännu inte lyckats tillfredsställa det mänskliga ögat. När de är som värst har de både kritiserats för att vara sexistiska, rasistiska eller bara löjliga. Några sådana exempel är vloggaren James Welsh och hans försök att få fina bilder med hjälp av AI (inte att förväxla med AI makeup-utmaningen). Eller Megan Fox och de sexualiserade bilder av henne som genererats av AI-verktyget Lensa. Å andra sidan, när AI-verktyg som Midjourney är som bäst, kan AI generera väldigt realistiska bilder, men då blir istället problemet att de mänskliga ansiktena blir för perfekta. Något vi människor inte heller uppskattar.

Jobb som bör se upp för konkurrensen från AI.

Supermodellerna kan med andra ord känna sig trygga. Däremot finns det andra yrken som levermer i farozonen. Precis som att industriella revolutionen lät maskiner ersätta människors fysiska kapacitet, kommer AI nu kunna ersätta människors logiska förmågor. Det är helt enkelt mer troligt att ett logiskt verktyg ersätter logiska tjänster. Vi kan redan se att språk- och marknadsföringskunskaper kan bli mycket bättre med rätt verktyg, och därmed mindre nödvändiga. Eftersom många av dessa redan har automatiserats eller gjorts tillgängliga genom AI-teknik. Även viktig diagnostik inom sjukvården har redan visat sig vara hanterbar med AI.

Ett bevis på det här kom tidigare i år när svenska spelbolaget Mindark meddelade att de ska ersätta 40% av personalstyrkan med AI. De 25 personer som de sparkar jobbar idag med speldesign och att bygga spelvärldar. Vilket är långt ifrån idén om att supermodeller skulle vara de första jobben som försvann på grund av digitalisering. Frågan är nu, vad kan AI ersätta härnäst?

kontakt

Skicka ett mail.

Vill du och din organisationha hjälp med it och digitalisering eller är du mest nyfiken? Ta kontakt så hör vi av oss!
Namn E-post Meddelande Jag accepterar reglerna och villkoren och integritetspolicyn Skicka in

10 tips för att förbättra din Iinformations-säkerhetsbudget

Svårt att få organisationen att lyssna på behoven av investeringar inom IT-säkerhet? Här är 10 tips att använda dig av när det går trögt.